Vetafscheider
Noodzaak, voordelen en duurzame oplossingen voor gemeenten en instellingen
Vetophoping in het rioolstelsel is een steeds terugkerend probleem voor gemeenten, sportclubs, bedrijventerreinen, horecagelegenheden en andere instellingen en/of ondernemingen met een professionele of commerciële keuken. Vet vervuild afvalwater dat rechtstreeks in de riolering wordt geloosd, kan zorgen voor verstoppingen, stankoverlast en hoge onderhoudskosten. Zonder de juiste maatregelen raakt het riool steeds verder vervuild, wat niet alleen schade toebrengt aan de infrastructuur, maar ook een negatieve impact heeft op het milieu.
Om deze problemen te voorkomen, stelt de wet strenge eisen aan het lozen van afvalwater. In veel gevallen is het plaatsen van een vetafscheider niet alleen een slimme keuze, maar ook een wettelijke verplichting. In dit artikel leest u alles over de vetafscheider horeca wetgeving, de voordelen van een goed onderhoudsplan en hoe Macero met de Groene Vetvreter een duurzame oplossing biedt voor vetophoping en vervuiling.
Is een vetafscheider gebruiken verplicht?
In veel gevallen is een vetafscheider nodig om te voldoen aan de milieuwetgeving en om schade aan het riool te voorkomen. Volgens de NEN-EN 1825-1 en 2-normen is het verplicht om een vetafscheider te gebruiken wanneer een keuken een bepaalde hoeveelheid vet in het afvalwater loost. Dit betekent dat keukens met intensief gebruik van frituurvet, bakoliën en andere vetrijke ingrediënten verplicht zijn een geschikte vetafscheider te installeren en te onderhouden. Voor de volgende organisaties geldt deze verplichting:
De wetgeving rondom vetafscheiders is erop gericht om de belasting op het rioolstelsel te minimaliseren en ervoor te zorgen dat schoon water de zuiveringsinstallaties bereikt. Zonder een vetafscheider kunnen gemeenten en instellingen niet alleen te maken krijgen met dure reparaties en verstoppingen, maar ook met mogelijke boetes wegens milieuovertredingen. De verplichting tot het installeren van een vetafscheider komt voort uit de Wet milieubeheer en de Europese Richtlijn inzake afvalwaterbehandeling (EU-richtlijn 91/271/EEG). Lokale overheden, zoals gemeenten, hebben de verantwoordelijkheid om toezicht te houden op de naleving van deze wetgeving en kunnen handhavend optreden tegen bedrijven die geen vetafscheider gebruiken.

Waar moet een vetafscheider worden geplaatst?
De locatie van een vetafscheider hangt af van de beschikbare ruimte, de hoeveelheid afvalwater en de regelgeving. In sommige gevallen is het het meest praktisch om een bovengrondse vetafscheider te plaatsen. Deze bovengrondse opstelling wordt vaak gekozen als een ondergrondse installatie niet haalbaar is. Voor keukens met beperkte ruimte of lage plafonds kan een laag model vetafscheider een geschikte keuze zijn, omdat deze compacter is en gemakkelijker in de beschikbare ruimte.
Wanneer er meer capaciteit nodig is, kan een vetafscheider ondergronds worden geplaatst, waardoor deze minder ruimte in beslag neemt en minder invloed heeft op de werkomgeving. Dit is vooral een geschikte optie voor ondernemingen of instellingen met een groot volume aan vet vervuild afvalwater. De locatie wordt vaak bepaald afhankelijk van de infrastructuur van het gebouw.
Bij het kiezen van de beste oplossing spelen verschillende factoren een rol. De grootte van de keuken, de verwachte hoeveelheid afvalwater en de bestaande riolering moeten worden meegewogen om te bepalen welke installatie het meest efficiënt is.

Hoe vaak moet een vetafscheider worden geleegd?
Het periodiek legen en schoonmaken van een vetafscheider is essentieel om de doorstroming van afvalwater te garanderen en verstoppingen te voorkomen. Als een vetafscheider vaker geleegd moet worden dan verwacht, kan dit wijzen op een inefficiënte verwerking van vetten, een verkeerde installatie of het lozen van grote hoeveelheden vetrijke vloeistoffen, zoals frituurvet of olie. Ook te veel etensresten of chemische middelen kunnen dit probleem veroorzaken.
Volgens de regelgeving moet een vetafscheider geleegd worden zodra de vetlaag of het slib een bepaalde dikte heeft bereikt. Dit wordt meestal gemeten in liter per opvangcapaciteit en hangt af van bijvoorbeeld de intensiteit van het keukenproces en hoeveel vet vervuild water wat wordt geloosd.
Soms zijn afscheiders uitgerust met een geknevelde deksel, wat zorgt voor een luchtdichte afsluiting en voorkomt dat geuren vrijkomen tijdens gebruik en onderhoud. Het negeren van regulier onderhoud kan leiden tot ernstige verstopping, die niet alleen de werking van de vetafscheider belemmert, maar ook kan zorgen voor schade aan het gehele rioolstelsel. Wanneer een vetafscheider niet tijdig wordt geleegd, kan vet zich ophopen en de afvoer blokkeren, waardoor afvalwater niet goed wegstroomt en verstoppingen ontstaan.
Macero’s duurzame aanpak voor vetafscheiders
Hoewel een vetafscheider een belangrijke eerste stap is in het voorkomen van vetophoping, is het geen garantie voor een probleemloos rioolsysteem. Zelfs bij regelmatig onderhoud kan vet zich blijven ophopen in de afvoer- en rioolleidingen, evenals in vetputten. Daarom bieden wij bij Macero een innovatieve en duurzame oplossing: de Groene Vetvreter.
Deze methode zet de vetafbraak al in een vroeg stadium in gang, nog voordat het vet schade kan veroorzaken aan het rioolstelsel. Dit voorkomt niet alleen verstoppingen en hoge onderhoudskosten, maar draagt ook bij aan een efficiënter werkend afvalwatersysteem door de afbraak van organisch materiaal te bevorderen. Omdat de vetafscheider minder snel vol raakt, hoeft deze minder vaak te worden geleegd, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de operationele kosten.
Daarnaast zorgt de Groene Vetvreter voor een beter functionerend riool, zonder dat het bestaande systeem aangepast hoeft te worden. Dit maakt het de ideale aanvulling op de reguliere werking van vetafscheiders.
Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag een H₂S-meting aan en ontdek hoe wij je kunnen helpen. Heeft u vragen over het ontvetten en ontgeuren van afvalwater?
Dan zoeken we graag samen met u naar een duurzame en biologische oplossing.
Pilot: Test duurzame vetafbraak met de Groene Vetvreter
Partijen die bovenstaande problemen herkennen en die op zoek zijn naar een bewezen, duurzame aanpak van vetophoping, bieden wij een pilot van 12 maanden. Tijdens deze proefperiode wordt de werking van de Groene Vetvreter uitgebreid getest en gemonitord.
Gedurende deze periode analyseren wij de impact op het rioolstelsel en rapporteren wij de resultaten na 6 en 12 maanden. Waarna de opdrachtgever kan besluiten of dit voor hun een goed alternatief is voor de onderhoud van de vetafscheider.
De voordelen van deze aanpak zijn erkend door diverse opdrachtgevers: lagere onderhoudskosten, minder overlast en een schoner en beter functionerend rioolstelsel. Door preventief te werken, kan de levensduur van de infrastructuur verlengt worden en de reinigingskosten worden ingeperkt.