Groene Vetvreter opgedoken in Nederlands Watermuseum

Biologische vetafbraak wint ook bovengronds aan terrein

Macero’s groene en duurzame aanpak in afvalwaterbeheer is eind juli een vast onderdeel geworden in de tentoonstelling van het Nederlands Watermuseum in Arnhem. De feestelijke openingshandeling bestond uit de ingebruikname van de rioolknikkerbaan in het bijzijn van gemeente Arnhem, een opdrachtgever van het eerste uur.

In eerdere edities van dit vakblad heeft u al kennis kunnen maken met de Groene Vetvreter, die op een duurzame wijze vet uit het riool verwijdert. Ook heeft u wellicht destijds al gelezen over de succesvolle toepassing van biologische vetafbraak bij onder andere gemeente Delft, Alkmaar, Gorinchem en Vlaardingen. Bij gemeente Arnhem werden voorheen veel hardnekkige verstoppingen veroorzaakt door opgehoopt vet. “Er waren dermate vaak verstoppingen in het stelsel, dat we wekelijks het riool dienden door te spuiten om enig afvoer van het rioolwater te kunnen garanderen,” aldus Melis van den Berg, toezichthouder stedelijk onderhoud bij gemeente Arnhem. De Groene Vetvreter wordt hier alweer jaren naar tevredenheid ingezet, waardoor de problemen in het rioolstelsel aanzienlijk zijn verminderd.

In maart 2021 mochten wij de resultaten van het driejarig wetenschappelijk onderzoek presenteren, dat aantoonde dat toepassing van de Groene Vetvreter geen nadelige effecten heeft op de samenstelling van het afvalwater. Extra positief is dat de ontvangende rioolwaterzuiveringsinstallatie goed blijft functioneren. Deze groene aanpak van rioolreiniging wint aan terrein in vrijverval stelsels, gemalen, vetafscheiders en zinkers.

Sinds kort wint de Groene Vetveter ook bovengronds aan terrein. Als onderdeel van de tentoonstelling in het Nederlands Watermuseum leren bezoekers dat veel oplossingen uit de natuur komen en dat het riool geen afvoerputje is. Het museum is volledig ingericht om het waterbewustzijn van bezoekers te vergroten. Op een speelse en educatieve wijze worden kinderen door allerlei leuke en uitdagende activiteiten zich bewust van de rol van zoetwater in ons land. Zo kruipen bezoekers door een rioolbuizenstelsel om erachter te komen wat wij daar zoal aantreffen en daagt de nieuwe rioolknikkerbaan de jonge bezoekers uit om spelenderwijs te ontdekken wat wel en wat juist niet in het riool mag.

De Groene Vetvreter mag dan nu museumwaardig zijn, maar hij moet het niet te hoog in zijn bol krijgen. Hij hoort immers ondergronds, in het water. Heeft u vragen over het ontvetten, ontgeuren en reinigen van afvalwater? Dan zoeken we graag samen met u naar een duurzame en biologische oplossing. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.