De Groene Vetvreter pakt vet in bedrijfsafvalwater biologisch aan

Al eerder hebben wij u in dit vakblad kennis laten maken met de Groene Vetvreter, die op een biologische manier vet uit het riool van de gemeente verwijdert. De Groene Vetvreter wordt echter zeker niet alleen bij gemeenten ingezet. In deze editie wordt de biologische vetafbraak van bedrijfsafvalwater nader belicht. Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden leggen gebruikers uit waarom zij hebben gekozen voor een groene en duurzame aanpak om hun vetvraagstukken op te lossen.

Voetbalclub AZ

Bij de Alkmaarse voetbalclub AZ was men al een tijdje op zoek naar een duurzame oplossing voor terugkerende vetproblemen in de afvoerleidingen van de keuken. Regelmatig zaten de leidingen van de hoofd- en spoelkeuken verstopt en moesten dan worden uitgefreesd. In die zoektocht kreeg Danny Zasburg, technisch beheerder bij AZ, een tip van de chefkok over zijn positieve ervaring elders met biologische vetafbraak door Macero. Die tip bleek een echte voltreffer. Sinds een jaar worden de afvoerleidingen van de hoofd- en spoelkeuken en de vetvangers van het station en het trainingscomplex naar volle tevredenheid behandeld met de Groene Vetvreter. „Vanaf dat moment hebben wij geen verstoppingen meer gehad, hebben we geen last meer van stankoverlast en zijn de vetvangers aanzienlijk minder gevuld met vet”, zegt Danny Zasburg. Voorheen werden de vetvangers 4x per jaar geleegd, nu nog maar 1x per jaar. Deze biologische aanpak van vetproblemen sluit goed aan bij de ambitie van AZ om het AFAS-station gefaseerd te verduurzamen. Zasburg: „Het is mooi dat we met deze aanpak ook een steentje kunnen bijdragen aan schoner afvalwater en daarmee een beter milieu.” De werkwijze en dienstverlening van Macero ervaart hij als zeer prettig. „Ze denken mee in oplossingen en doen wat ze beloven. Kortom zegt Danny, de manier waarop Macero vetproblemen met de Groene Vetvreter aanpakt kan ik écht aanraden.”

Voor

Na

De Mekkerstee

Op biologische geitenboerderij de Mekkerstee wordt de Groene Vetvreter al ruim twee jaar met succes ingezet. De Mekkerstee bestaat uit een stal met 650 geiten. Alle zuivel wordt er verwerkt tot kaas en ijs. Verder biedt de Mekkerstee dagbesteding aan mensen met een beperking die vol enthousiasme meewerken in de boerderijwinkel, op de kinderboerderij, in het restaurant en in de kaasmakerij. Aan het woord is Piet den Hertog, eigenaar van de Mekkerstee. „Ruim twee jaar geleden constateerde de gemeente Goeree Overflakkee dat er via de vetvangers toch nog te veel vet in het gemeenteriool terechtkwam. Zij adviseerden mij contact op te nemen met Macero, gespecialiseerd in duurzaam en biologisch afvalwaterbeheer.” De resultaten van een pilot waren zo positief dat er werd doorgegaan met deze aanpak. Beide vetvangers en de pompput die het bedrijfsafvalwater verpompt naar het gemeenteriool worden nog steeds behandeld met de Groene Vetvreter. Piet den Hertog: „Door de inzet van de Groene Vetvreter hebben de vetvangers een lage vervuilingsgraad, is de pompput schoon en lozen we geen vet meer op het gemeenteriool. En dat dit resultaat is bereikt met een groene en duurzame aanpak is een echt pluspunt omdat de Mekkerstee een bio-onderneming is.” Het advies dat Den Hertog van de gemeente kreeg, is dus positief uitgepakt. Zijn advies aan collega-ondernemers is dan ook om deze toepassing zeker uit te proberen wanneer zij te kampen hebben met vetgerelateerde vraagstukken in hun bedrijfsafvalwater. „De Groene Vetvreter doet z’n werk bij ons erg goed, werkt 100% biologisch en zo lozen we nu schoon water op het riool.”

Voor

Na