Groene Vetvreter verovert Vlaardingen

Al eerder hebben wij u kennis laten maken met de Groene Vetvreter van Macero, die op biologische wijze vet uit het riool verwijdert. In maart presenteerden we de resultaten van het driejarig wetenschappelijk onderzoek. Uitkomst was dat toepassing van de Groene Vetvreter geen nadelige effecten heeft op de samenstelling van het afvalwater en dat de ontvangende rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) goed blijft functioneren.

Dat is en blijft natuurlijk uitstekend nieuws nu steeds meer gemeenten kiezen voor deze groene en duurzame aanpak van vetafbraak, zo ook gemeente Vlaardingen. In dit artikel deelt zij haar ervaringen. “Binnen aanzienlijk korte tijd hoefden we minder vaak te reinigen en ontvingen we minder vetgerelateerde storingen,” aldus Ron de Graaf, buitendienst medewerker.

Gemeente Vlaardingen kampte al enkele jaren met vetproblemen in bepaalde wijken. Samengeklonterd vet, in combinatie met ander afval dat in het riool werd gegooid, zorgde voor hardnekkige aanslag en vetophopingen. Meerdere keren per jaar moest het stelsel gereinigd worden om verstoppingen te voorkomen. Actief flyeren en adverteren met de oproep aan inwoners om lozing van vet op het riool te verminderen werkte niet. De reinigingskosten rezen de pan uit en de problemen namen niet af. Na ontvangst van een folder van Macero besloot Wilco van Klink, unitleider bij gemeente Vlaardingen, een pilot met de Groene Vetvreter te starten. “Niet geschoten is altijd mis.”

De pilot verliep zo succesvol dat Van Klink besloot door te gaan met biologische vetafbraak en het aantal doseerlocaties uit te breiden. “Door deze aanpak komen beduidend minder storingen voor en hoeven de gemalen slechts één keer per jaar gereinigd te worden,” zegt De Graaf. “Dit zou zelfs naar één keer in de twee jaar kunnen als er minder doekjes en ander afval in het riool gegooid zouden worden.” Een ander bijkomend pluspunt van deze aanpak is dat het jaarlijks onderhoud minder tijd en mankracht vergt.

Ger van Velzen (Macero) en Ron de Graaf (gemeente Vlaardingen) bij het “paradepaardje van Ron”: gemaal Kortedijk in Gemeente Vlaardingen.

Het voordeel van biologische vetafbraak is volgens zowel Van Klink als De Graaf de eenvoud van de producttoepassing. “Er komt geen doseerpomp of andere extra voorziening aan te pas,” zegt Van Klink. De Groene Vetvreter wordt in de inspectieput of in het gemaal geplaatst en zodra deze in contact met afvalwater komt, begint direct de bacteriële afgifte en daarmee de vetafbraak. Van Klink: “Macero neemt al het werk uit handen, zodat wij er geen omkijken meer naar hebben. Ze plaatsen het product, blijven de prestaties periodiek monitoren en vervangen de Groene Vetvreter wanneer nodig.” Dat deze werkwijze ook maatschappelijk verantwoord is, vindt De Graaf een belangrijke kwestie: “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor gemeenten. Dat we met deze aanpak ook een bijdrage leveren aan een groenere en duurzamere wereld is een hele mooie bijkomstigheid.”

De inzet van de Groene Vetvreter heeft bij gemeente Vlaardingen zeer positief uitgepakt. “We zijn nog altijd blij dat we in 2018 de moeite hebben genomen om een pilot uit te laten voeren.” Aan collega-gemeenten die kampen met vetgerelateerde vraagstukken geven de heren het advies om het duurzame alternatief van biologische vetafbraak gewoon uit te proberen door middel van een pilot. Van Klink herhaalt nog een keer: “niet geschoten is altijd mis.”