Wij laten de natuur haar werk doen

Steeds meer erkenning voor biologisch afvalwaterbeheer

Ontmoet de groene ‘vrienden’ van Macero: de biologisch werkende vet-olie- en geurvreters. Zij doen dankbaar werk in menig rioolstelsel, vetput en afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het belang van biologisch afvalwaterbeheer wordt erkend door de Nederlandse overheid in de vorm van subsidie voor onderzoek naar het effect op riool- en rioolwaterzuivering.

Wij zijn al langere tijd actief op de markt met onze groene en duurzame oplossingen voor problemen in rioolstelsels en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dat doen wij in nauwe samenwerking met QM Environmental Services Nederland. Deze laatste is specialist in oplossingen voor communale en industriële afvalwaterbehandeling en ontgeuring. Nu er geen dag voorbij gaat dat wordt gesproken over duurzaamheid, hebben we de wind mee. “Wij laten de natuur haar werk doen”, vertelt Robert Wagenveld van QM. “Onze MicroCat bacteriën, ofwel onze groene vrienden, breken vet, oliën en andere stoffen af die zorgen voor onder meer verstoppingen en geuroverlast. Nu duurzaamheid een actueel vraagstuk is, merken we ook dat bedrijven, gemeenten en industrie er meer open voor staan en veel belangstelling hebben voor onze biologische oplossingen.”

Voor

Na

Besparen op onderhoudskosten

Macero biedt een breed assortiment aan vet-, olie- en geurvreters. Variërend van de BioPop, de vetvreter die verstoppingen voorkomt en schoner afvalwater oplevert, de BioBas die olie-, benzine-, en petroleumresten afbreekt en ANL, de geurvreter die de vorming van H2S voorkomt. Anke Sjerp van Macero: “Wij worden ingezet door bedrijven, horeca en gemeenten als er sprake is van verstoppingen en/of geuroverlast. Belangrijker echter is dat wij preventief werken, dus dergelijke problemen voorkomen. Daarmee besparen onze klanten aanzienlijk op hun onderhoudskosten. Wij brengen op locatie knelpunten in kaart, stellen een behandelplan op en gaan daarna over tot actie. We plaatsen onze producten, monitoren de voortgang en sturen bij waar nodig. Zo blijft het afvoerstelsel vrij van vetten, oliën en hinderlijke geuren.”

Resultaten zichtbaar

Tijdens de RioleringsVakdagen (die wegens uitbraak van het Corona-virus verzet is naar maart 2022) presenteren Macero en QM gezamenlijk hun oplossingen en producten. Anke Sjerp: “Op de vakbeurs tonen wij animaties en visuals over hoe wij werken en wat de resultaten zijn. Zo zie je onder meer rioleringen vóór de behandeling en tijdens onze behandeling. Ook kunnen bezoekers onze vet-, oliën geurvreters zelf ontmoeten.

Onderzoek naar effect

Onze aanpak en werkwijze heeft serieuze belangstelling van onder meer het Ministerie van Economische Zaken. Zo kregen wij subsidie voor het project TKI Oplossing rioolvet dat uitgevoerd wordt door het KWR in Nieuwegein. Samen met twee gemeenten en twee waterschappen laten Macero en QM onderzoek doen naar het effect van hun behandelingswijze op het riool- en rioolwaterzuivering op korte en lange termijn. De resultaten worden medio dit jaar verwacht. Maak kennis met Macero en QM Environmental Services Nederland en hun groene en duurzame oplossingen op de verzette editie van de RioleringsVakdagen.